Wednesday, October 15, 2008
Pengenalan Lemang Tradisional
LEMANG TRADISIONAL, MENJADI TRADISI JUADAH SANTAPAN MASYARAKAT MELAYU APABILA I SYAWAL MENJELANG... PEMBUATANNYA AMAT RUMIT DAN PERLU PENELITIAN BERTERUSAN SELAMA SEHARIAN... BERMULA DENGAN PENCARIAN BULUH NIPIS DI HUTAN, PEMOTONGAN RUAS-RUAS BULUH DENGAN GERGAJI, PEMBUANGAN BEBULU MIANG HALUS DENGAN KAIN, PENYEDIAAN DAUN PISANG YANG MUDA, SANTAN YANG DI PERAH DARI KELAPA, MENYEDIAKAN BERAS PULUT YG DI RENDAM SELAMA 6 JAM, MENYEDIAKAN TEMPAT MEMBAKAR DAN KAYU API YANG TERDIRI DARI KAYU RAMBUTAN BAGI MENGHASILKAN BARA YANG BAIK, MEMASUKKAN DAUN PISANG KEDALAM RUAS BULUH, MELETAKKAN BERAS PULUT KEDALAM RUAS BULUH DAN DIHENTAK-HENTAK SEDIKIT, MENUANGKAN SANTAN YG TELAH DILARUTKAN GARAM DIDALAMNYA SECUKUP RASA, BARU LAH PROSES MEMBAKAR BERMULA DENGAN MENYEDIAKAN BARA YG CUKUP PANAS, DALAM PADA ITU RUAS BULUH DI PUSING-PUSING UNTUK MENYAMARATAKAN KEPANASAN DISEKELILING RUAS BULUH, SAMBIL BARA API SENTIASA DI KAWAL KEPANASANNYA DENGAN MENGENJAK BARA JAUH DARI RUAS BULUH PADA PENGHUJUNG PROSES MEMBAKAR LEMANG... MEMANG RUMIT PEMBUATANNYA...TANYALAH PADA ORANG YG BERPENGALAMAN MEMBUATNYA...HANYA JAUHARI YANG MENGENAL MANIKAM...TIDAK SAMA INTAN DAN KACA...HANYA DENGAN LEMANG MODEN, KESUSAHAN DAN KERUMITAN MENJADI SENANG...ZAMAN DAH BERUBAH...! TRADISI KITA KEKALKAN...!